Ropný koncern ConocoPhillips vytěžil z růstu cen ropy, zisk zvýšil pětinásobně

Americký ropný koncern ConocoPhillips oznámil za 1. kvartál růst zisku zhruba na pětinásobek z úrovně před rokem, přičemž překonal očekávání trhů. Firma vytěžila z vysokých cen ropy a plynu a zároveň z toho, že na rozdíl od řady konkurentů, kteří začali výrazněji investovat do nízkouhlíkových energií, setrvala výhradně při produkci těchto surovin. TASR o tom informuje na základě zprávy agentury Reuters.

Zisk koncernu upravený o mimořádné položky dosáhl v 1. kvartálu 4,29 miliardy USD (4,07 miliardy eur), což na akcii představuje 3,27 USD. Pro srovnání, před rokem dosáhl upravený zisk ConocoPhillips 902 milionů USD (69 centů/akce). Výsledky za 1. kvartál letošního roku zároveň překonaly očekávání analytiků, kteří počítali s upraveným ziskem na akcii na úrovni 3,03 USD.

Barrels of oil against the background of American dollars. Sale of oil. Oil market.

Společnost ConocoPhillips je aktivní v 16 zemích světa, největší aktivity však realizuje ve Spojených státech. V důsledku vývoje na trzích firma zároveň zvýšila své letošní kapitálové výdaje na 7,8 miliardy USD z původní úrovně 7,2 miliardy USD.

Exit mobile version