MPRV při hodnocení deklarace o cenách potravin neříká celou pravdu

Minulotýdenní (28. 4.) prohlášení Ministerstva zemědělství a rozvoje venkova (MPRV) SR k plnění deklarace o minimálním zvýšení cen třinácti základních druhů potravin nereflektuje skutečný nárůst cen potravin ani na pultech, ani u dodavatelů. Uvedl to Slovenský svaz pekařů, cukrářů a těstovinářů (SZPCC).

„Stanoviště agroresortu k plnění jeho vlastní deklarace neodráží realitu. Zcela opomíjí fakt, že ceny jiných výrobků než těch zmíněných v deklaraci vzrostly na pultech více než bylo nezbytné. Ceny za některé potraviny zmíněné v deklaraci přitom na pultech vzrostly jen těsně před podpisem memoranda. se tak stalo záměrně nebo náhodou, posoudit nevíme,“ řekl Milan Lapšanský, předseda představenstva SZPCC.

Například pultové ceny kilogramového chleba v řetězcích za poslední čtyři měsíce podle něj vzrostly od 33 až do 50 %. Prodejní ceny na pultech obchodních řetězců, za které nakupuje zákazník, rostly rychleji než odbytové ceny, za které nakupovaly obchodní řetězce od pekařů. Zdražování tedy nezpůsobují jen zvýšené výrobní náklady potravinářů. Ty přitom rostou pekařem doslova v týdenních intervalech.

„Jako zástupci více než 500 podniků a živnostníků a 12.000 zaměstnanců, kteří státu odvádějí daně a odvody, považujeme za své právo žádat od politiků a úředníků reálnou práci a nejen politický marketing. Situace v potravinářství se neustále zhoršuje. Zatímco jiné státy přicházejí s podporou svých výrobců, slovenský agroresort se stal lídrem v počtu měsíčně podepsaných memorand, ale pro zpracovatele potravin nepřinesl žádné řešení kritické situace.V době války tak dochází nejen k extrémnímu zdražení potravin, ale také ke snižování konkurenceschopnosti slovenských výrobců potravin oproti jejich kolegům v zahraničí. totiž pomoc od státu získávají,“ uvedl Lapšanský.

MPRV 28. dubna informovalo, že deklarace o cenové stabilitě potravin funguje. Obchodníci ji dodržují a marže v případě 13 základních druhů potravin nezvedají. To podle MPRV znamená, že nejde jen o marketingový nástroj, ale iniciativa ministra má reálný vliv na zachování ceny potravin v aktuálním extrémním zdražování, které zapříčinila inflace i útok Ruska na Ukrajinu.

Man and woman hand consider on calculator expenses of family budget aganist home background. Lending purchase rental housing mortgage concept

Z průzkumu podle MPRV vyplývá, že v meziměsíčním srovnání března a dubna 2022 se zvýšily spotřebitelské ceny u potravin z deklarace o 1,5 %. Odbytová cena se však zvýšila o 5,7 %, což podle MPRV znamená, že zvýšené nákupní ceny nebyly přeneseny do prodejní ceny pro spotřebitele za nákup dušené šunky vepřové, kuřete pitvaného, ​​vepřových párků, rohlíků bílých obyčejných, ovocných jogurtů, chleba (pšenično- žitného), čerstvého másla, kuřecích prsou – řízků, sýra eidamu cihly (45 %), slepičích vajec (velikost M), vepřového karé, mléka trvanlivého polotučného a pšeničné mouky polohrubé.

Exit mobile version